Városi permakultúra sorozat

VÁROSI PERMAKULTÚRA SOROZAT

A sorozat segítséget nyújt a városban élő és kiköltözni (még, már, vagy egyáltalán) nem akaró embernek a környezettudatos élethez. Témafelvetéseinkkel a permakultúra alapelveivel összhangban annak a kérdéseit feszegetjük, hogy hogyan lehet úgy élni a városban, hogy a természetnek és az embernek egyszerre legyen jó. A workshopok minden esetben elméleti és gyakorlati részt is tartalmaznak, céljuk, hogy a résztvevők kezdjenek el azon gondolkodni/dolgozni, hogy hogyan tudnák a tanultakat a saját környezetükben megvalósítani, az életükbe beilleszteni.

EDDIGI WORKSHOPOK

Fekete Szabolcs kertésztől megtanultuk, hogy „mit, hogyan, mivel, mikor mibe” a balkonláda kertészkedés területén. Kiderült, hogy az élmény, hogy leszedhetjük a salátához a hozzávalókat a saját kiskertünkből nem csak a vidékieké, vagy a kertesházban élőké, hanem kis kreativitással bárki megteheti a városban is.

Baranyai Vitália talajász vezetésével elmélyedtünk a komposztálás izgalmaiban és gilisztakomposztot készítettünk, hogy az ételmaradék is hasznosuljon és a növényeink is örüljenek. A giliszták és mi is remekül éreztük magunkat. A workshopról a Turistamagazin is hírt adott.

Molnár Klára az Öt elemes étrend szakértőnője a fenntartható élelmiszerbeszerzés, feldolgozás és tárolás technikáiban kalauzolt minket. Tőle megtanulhattuk, hogy hogyan tudjuk menedzselni  úgy a konyhánkat, hogy mindig legyen otthon friss, egészséges, lehetőleg helyi élelmiszer és kevés menjen a szemétbe.

Molnár Ágnes a Szeretetrehangoltan életmód blog szerzőjének workshopján savanyú káposztát készítettünk és megtanultuk, hogyan tegyünk el élelmiszereket a legkülönbözőbb természetes módszerekkel (fermentálás, aszalás, befőzés, alkoholban eltevés stb.) azért, hogy ízletes és sokáig elálló élelmiszerekkel tudjuk telerakni a kamrapolcot.

Lipták Zita, KonMari tanácsadó megmutatta, hogyan rakhatunk olyan rendet a lakásban, ami fenntartható és a lelkünknek is jó. Ha tanácsait követjük, csak olyan tárgyak maradnak körülöttünk, amelyek igazán örömet okoznak, a rendrakás mindfullness gyakorlattá változik és a túlzott vásárlásról is könnyedén leszokhatunk.

Faragó Andrea ( “Zéróka” márka)  megmutatta nekünk, hogy zerowaste életmód nem is olyan ördöngösség, mint amilyennek sokan gondoljuk: segített nekünk abban, hogy csökkenjen a háztartási hulladékunk és kevesebb vegyszert használjunk, olyan módon, ami a mi életünkbe jól illeszkedik. Vezetésével természetes alapanyagokból, egyszerűen és olcsón elkészíthető mosószert is készítettünk.

A 2020-AS TAVASZI ÉVAD TERVEZETT WORKSHOPJAI

Január: – Teremts egy jó 2020-as évet! Évtervező permakultúrával Vida Julival

Február: Talpalatnyi kert magról – kezd az elején! Magról palánta nevelés a városban

Március: Permakultúra és közösségépítés a városban

Április:  Komposztálás a városban – lehetőségek és buktatók

Május: Fenntartható kozmetikumkészítés

A programváltozás jogát fenntartjuk.