Indul a tavaszi Szatyor Natúr Kozmetikai Műhely sorozat

Gyakorlatias workshopokon és a témákat alapozó előadásokon is találkozhattok és alkothattok Kálmán Jucussal idén tavasszal. Vele beszélgettünk arról, mitől natúr és öko egy kozmetikum,  mi  az ami nem hiányozhat egy nő táskájából tavasszal és mit adhat a saját készítés folyamata az illatos, természetes végeredményen túl. És persze, hogy milyen foglalkozásokkal hangolódunk a tavaszra, készülünk a nyárra.

Saját natúr kozmetikumokat készítesz évek óta, sokan a Szatyor közösségből is tőled tanulták a természetes szépségápolást, szappan főzést, kence keverést. Hogy látod, miért és kiket foglalkoztat a téma?

Sokan érkeztek az elmúlt 5-6 évben tanulni, gyakorolni, ismerkedni egy olyan világgal, ahol tudható, mi miből készült, ahol az alapanyagok kézbe foghatóak és akár önmagukban is kincset érő szerként használhatóak. Tinik és szépkorúak, mérnökök és kreatívok, kortól, szakmától függetlenül. Azt látom hogy elidegenedtünk a természettől, miközben ez nem az ember valós természetéből fakad. Akinek a látszólagos újdonság a menő, az örömmel fogyasztja az “újat”, feltéve, ha a címke ügyesen változik. Ám mindig vannak emberek, akiket vonz a valódi, akiknek a kevesebb több, akiknek a természetes értékes. A fogyasztás hajszolása mellett terjed a “vissza a természethez” látásmód.

Mit jelentenek neked a natúr kozmetikumok?

Natur számomra az a készítmény, amelynek gerincét nyers és főképp növényi alapanyagok adják, amihez legfeljebb a tartósítás, és emulgeálás folyamatainál használ a készítő mesterségesen átalakított, de szintén növényi alkotókat. Semmi feleslegeset nem tartalmaz, ami terhelné a szervezetet, csak okkal és céllal kerül bele bármi és valódi változásokat idéz elő hosszú távon.

Hogyan jelenik meg a tudatosság, az öko szemlélet a kozmetikumaidban?

Először is, igyekszem magyar alapanyagokat használni. Amely alapanyagról bizonyított, hogy kimagasló ökológiai lábnyoma van, azt azonnal „fagyasztom”, lásd: pálmaolaj. A csomagolás üveg, hogy újra lehessen használni. Holisztikus szemlélettel dolgozom: tájékozódom a kozmetikumaim használóinak életmódjáról és egyéni alkatáról, mielőtt terméket ajánlanék nekik. Ha azt látom, hogy a bőrállapot nem orvosolható kívülről, megnézzük, milyen táplálkozás-életmódbeli változtatások segítenék az adott helyzetet. Emellett az egész folyamat nagyon személyes: később is kapcsolatban maradunk, hiszen segítem őket további kérdéseikre adott válaszokkal és visszajelzéseik fontosak és értékesek nekem.

Mi azt látjuk, hogy egyre több magyar márka született, közben egyre több külföldi is elérhető? Hogy látod, hogyan változott a natúr kozmetikumok kedveltsége, elérhetősége itthon?

Az elmúlt években hatalmas robbanás történt ezen a piacon, de most is csak azt tudom tanácsolni mint korábban: olvasd el az összetevőket! Amikor a naturkence alapanyagokat forgalmazó boltban is tiltott alapanyagokra bukkanok, az számomra azt bizonyítja, hogy idő és energia kell ahhoz, hogy egy márkáról kiderüljön hogy hiteles, vagy inkább csak sikeres, függetlenül a hozzá toldott hangzatos, akár BIO-marketingtől. Ehhez azonban nekünk magunknak is szakértővé kell válnunk bizonyos fokig.

Ezek a termékek jóval drágábbak a klasszikus kozmetikumoknál. Hogyan tekintsünk rájuk, miért érik meg az árukat?

Valójában jóval olcsóbbak a natúr kozmetikumok. Lássuk a reális érték-ár arányt, amikor allergénnel megtöltött értéktelen ásványolaj készítményt szerzel be „marketingáron”, miközben nem kapsz tanácsadást vagy egyéni kiegészítő javaslatokat. Összességében az egy kevésbé jó befektetés, mint a tiszta, hatóanyagokban gazdag készítmény, amelyből minimális mennyiség elegendő és személyre szabható.

Mi az előnye a saját készítésnek? Mit ad az embernek, ha maga készíti a kozmetikumait?

Ezt nehezebb elmagyarázni annak, aki nem egy ilyen eco-selfmade-woman, mint például én is, de természetesen vannak kézzelfogható előnyei is az otthoni keverésnek. Ez egy kreatív, kézzelfogható és önálló alkotási folyamat, ami üdítő egy olyan nőnek, aki egész nap absztrakt-logikus elmetevékenységet űz, pl.  ügyvéd, mérnök, komoly ember, aki nem játszhat napközben. Ehhez hozzájön még a lehetőség, hogy rengeteg hasznos ismeretet elsajátíthatunk, amivel egészség-és környezettudatosan választhatunk egy nő életében olyan fontos területen, mint a bőrápolás. Ez pedig önbizalmat ad.

Szerinted mire kell figyeljen egy tudatos nő bőrápolási szokásainál és miből áll a tavaszi túlélő kozmetikai csomagja?

Napoztatás, szaunázás, alapos tisztítás, naptej, dezodor, lemosó kiválasztása, egyszóval  előkészületek a nyárra. Ismerkedés a körömvirággal, az aloé verával, mert bár a tavasz alapvetően csak javulást hozhat a bőrállapotban, amikor hirtelen nyakunkon a nyári meleg, hirtelen merülhet fel sok igény és jó ha tudjuk, hová nyúljunk. Érdemes már tavasszal beszerezni a nyár eszköztárát.

Miben lesz más ez a tavaszi natúr kozmetikum műhely sorozat?

A holisztikus szemléletet említeném, ami egy mélyebb és alaposabb rálátást feltételez a témára. Egy egészként kezeljük majd a bent és a kint tereit, figyelembe véve az egyéni alkatot (anyagcsere-típust), ami az általam igen nagyra tartott áyurvédában egy komplett diagnosztikai rendszer alapját képezi, és meghatározza azt, milyen terápia, azaz esetünkben milyen gyógynövények, olajak, aromák alkalmazhatóak legsikeresebben az ápolásban.

Milyen foglalkozások lesznek?

Szombaton délelőttönként fogunk találkozni. Aromaterápiás alapozó előadással kezdünk március 11-én, majd ezt gyorsan, március 25-én át is fordítjuk egy gyakorlatias workshopba, ami a tavaszi bőrápolásról szól, krémeket fogunk készíteni. Aztán foglalkozunk nem csak magunk, hanem a környezetünk, az otthonunk tisztaságával, természetes ápolásával is április 22-én egy előadáson. Utána az illatokat újra natúr kozmetikumok készítésére használjuk, parfümöt keverünk május 13-án, majd az utolsó alkalommal, június 3-án a Nyári napozón naptejet és dezodor készítünk.

Miben más a workshop és az előadás ?

A workshop alapvetően gyakorlatias, az általunk biztosított alapanyagokból kész bőrápolási vagy épp öko-lakásápolási keveréket vihet haza a résztvevő. Kap recepteket, e-dokumentációt is, míg az előadás egyfajta beszélgetős, ismeretterjesztő együttlét, ahol feltérképezzük az adott témára jellemző általános ismereteket és elmélyítjük azokat a jelenlévők irányultságához alkalmazkodva.

Kinek ajánlod a workshopokat és kinek a másik formát?

A workshopra jöjjön el mindenki, aki kézbe venné, felkenné és játszana vele, azaz érzékszerveivel tapasztalna, és mintát venne a gyakorlatból. Az előadásra azokat várjuk, akik több tudásra vagy alapozásra vágynak a későbbi saját, vagy már folyamatban lévő otthoni munkához.

Milyen beszerzési forrásokat tudsz ajánlani azoknak, akik folytatnák a műhelyen megkezdett munkát?

Forrásajánlást mindig kapnak a résztvevők, többet is, és persze lehetőséget arra, hogy helyben, akár a Szatyorboltban beszerezzék az ott elérhető alapanyagokat. Elárulhatom, hogy azért szeretek Veletek együttműködni, mert számomra a hitelességet képviselitek. Abszolút nyugodt szívvel, örömmel, szinte „haza” érkezem magam is, amikor vásárolni, tájékozódni jövök a Szatyorboltba. Bár nem vagytok kifejezetten naturkence-alapanyag vagy aromaterápiás bolthely, mégis elérhetőek a legfontosabb alapanyagok, kiváló minőségben. Kedvenceim közé tartoznak az illatos kakaóvaj és a tünetenyhítő sheavaj, amit mindenkinek szeretettel tudok ajánlani. Nézzetek be a Szatyorboltba egy csepp növényi olajért, de ne lepődjetek meg, ha egy teli zsák zöldséggel és egy nagy adag őszinte mosollyal tértek haza! Ez pedig a mai világban biztosan nem a legrosszabb dolog, ami egy kiéhezett városi lénnyel megtörténhet,