Született paradicsombefőzők, avagy van élet a ketchupon túl is

Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy szeptember 9-én a már lassan leköszönő paradicsomé volt a főszerep, közösségi paradicsom befőzés keretében.

Köténnyel és befőttes üvegekkel felvértezve érkeztek szombat reggel konyhánkba a lányok, asszonyok (szám szerint 8)  a szélrózsa minden irányából. Volt akinek ez volt az első, volt ki már jól bevált recepttel látogatott el hozzánk, hogy belevethesse magát a vegyszermentes paradicsomok feldolgozásába.

Kortól, nemtől, nyelvtől függetlenül minden jelentkezőt tárt ajtókkal vártunk. A mókában való részvételhez pedig előzetes tudás nem szükségeltetett. A férfi vonalat ezúttal Nuno, a portugáliai EVS-es önkéntesünk képviselte. Fotóinkért neki mondunk köszönetet.

A befőzés nem kis meló, viszont a közös munka élménye garantáltan izgalmasabbá teheti a műveletet. Kellemesebb az amúgy több órát igénybe vevő főzőcskézés, ha  közben ötleteket cserélve passzolgatjuk a fakanalat egymásnak a konyhában.  Az sem utolsó szempont, hogy miután gyorsan rendet teremtettünk a csatatérre hajazó konyhánkban pihenésképpen közösen megebédelhetünk.

A gyors bemutatkozást követően csak úgy röpködtek a kérdések háziasszonyunk felé. Milyet? Mennyit? Milyen recept alapján? Meghámozzuk? Passzírozzuk? Meddig főzzük? Fűszerezzük? Hogy tároljuk? A befőzőparadicsomoknál lényeges, hogy éretteket válasszunk, de ugyanakkor ne legyenek túlérettek sem kiszemeltjeink. Nekünk a számtalan típust felsoroltató, több színben fellelhető zöldség közül a piros színű San Pierre-e és San Marsano-ra esett a választásunk. A San Pierre súlya a 200 grammot is elérheti, nagyméretű, húsos pari, befőzéshez ő az egyik tökéletes jelölt. A San Marsano méreteiben jóval kisebb előbb említett társánál, súlya 80-100 gramm-ra tehető, nem túl magos paradicsomszószok elkészítéséhez ideális választásnak bizonyul.

Ezúttal 21 l szósz, 5 liter chutney, 9 liter sima, és szintén 9 liter fűszeres paradicsomlé befőzésére szántuk rá magunkat, melyhez 40 kg paradicsomot dolgoztunk föl. Mint tudjuk a méltó módon búcsúztatott paradicsom július közepétől, október közepéig elérhető imádóik számára, azonban ízét tovább is élvezhetjük, ha tartósítjuk. Az ily módon nyert tartalékot, akár jövő nyárig is használhatjuk, feltéve, ha ellenállunk a kísértésnek. (Nagy eséllyel előfordulhat, hogy nem.)

Sajnos  nem mindenkinek adatott meg a lehetőség, hogy élvezhesse a kinti kertészkedés örömeit és megtermelhesse a saját paradicsomait. Bár a paradicsom azon zöldségek kategóriájába tartozik, amelyeknek termesztése panellakásaink erkélyein is könnyűszerrel megoldható, karöltve a sárgarépával, céklával, salátával, burgonyával, egy befőzéshez nagyobb mennyiségre van szükség, tekintve, hogy 1 liter paradicsomlé előállításához, több mint 1 kg paradicsom szükségeltetik. Többek közt erre lett kitalálva a Szatyor, hogy mindenki biztos forrásból származó alapanyaghoz juthasson. Elérhetővé tesszük termelőink bio alapanyagait, amikor a szezon a legjobb árat teszi lehetővé.

Ezúttal a  napérlelte paradicsomok Zsámboki Biofarmról érkeztek köreinkbe. Felhasznált fűszereink magyar termelők által működtetett a Bivalyos Tanyáról érkeztek.

Mi a Szatyorban nem vagyunk januári spanyol, melegházban érlelt illetve több kilómétert utazó paradicsom hívei, így a tartósítás egyik kézenfekzvő módja a befőzés mellett tettük le voksunkat (de próbáljátok ki az aszalást, vagy olajban eltevést is).

A hagymavágó csapat a hagymavágásra nézve osztott meg tippeket. A szánkba vett pár korty víz mítoszának tesztelésére szavaztunk, mely többé kevésbé megállta helyét ekkora hagymamennyiség esetén is.

A chutney (ejtsd csatni/csátni) készülhet zöldségből, gyümölcsből (egyaránt készülő nem annyira magyar, sokkal inkább) eredetileg indiai eredetű, ezért Nagy-Britanniában széles körben elterjedt. Húsok mellé remek párosítás, de rizs mellé is ajánlják. Kíváncsiskodók számára görögdinnyés változata a Szatyor boltban is fellelhető a Valahatanyáról.

Miközben rendhagyó módon bográcsban, lassú tűzön fortyogott az ízletes szósz, a passzírozás eredményezte húsos részt, paradicsomfasírt elkészítéséhez használtuk fel frissen készült szósszal illetve a szintén indiai konyhából kölcsönzött fánkkal. Zöld körökben figyelünk rá, hogy a főzés során se vesszen kárba semmi, ami újrahasznosítható. Vegán és nem vegán résztvevőnkre egyaránt gondolva előző tojásmentesen utifűmaghéjjal, utóbbi tojással készült.

A paradicsom chutney hozzávalói:

1 kg paradicsom

1 db vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

½ ek bors

½ ek korriandermag

4 db erős paprika vagy fűszer

2 ek cukor

1 ek só

Babérlevél

2 ek alma vagy balzsamecet

1 ek fahéj

Elkészítése

Az olajon párolt hagymához, illetve fokhagymához, paradicsomot és paprikát adunk hozzá, majd a fent említett fűszerekkel ízesítjük.

A paradicsom szósz hozzávalói

1 kg paradicsom

0.3 kg vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

0.3 kg zeller

só, bors

Bazsalikom, zöldfűszer

Elkészítése

A hagymát olajon pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a már előkészített fűszereket, akárcsak a chutney esetében.

Arról, hogy a házi paradicsom aromájának nincs párja Te magad is meggyőződhetsz jövő nyártól, addig is várunk télen is kapható szezonális zöldségeinkkel, gyümölcseinkkel, amelyekkel a paradicsom szenonnyitójáig bátran kísérletezhettek.

Hozzászólások lezárva.