Csíra-konyha

A kora tavaszi időszakra meglehetősen leszűkül a zöldségek tárháza, és kezd unalmassá válni a téli étel: valami újra és frissre vágyunk. Molnár Klárával, 5 Elemes táplálkozási tanácsadónkkal arról beszélgettünk, miért jó csírákat enni tavasszal, mi rejlik ezekben az apró, pici növényekben. sprout_salad_recipe_4

Miért jó tavasszal csírákat enni?

A csírák ropogósan frissek, sokfélék, ízesek és nem mellesleg nagyon táplálóak is. Mindent megadnak, amire ilyenkor tavasszal szükségünk van. A tavasz az 5 Elem rendszerében a Fa Elemhez tartozik, ahogyan a csírázó magok is. Ez a kezdet, a megújulás, a felfelé-kifelé törekvés időszaka. Felpezsdül az élet, így mi is egyre inkább mozgékonnyá válunk. Ezt az energiával teli és tevékeny állapotot lehet támogat.

csírák-áztatás2_kiseebb
A csírák a könnyen emészthetőségük és páratlan vitális energiájuk miatt szuperélelmiszernek számítanak, amelyek onnan kapták nevüket, hogy rendkívüli módon táplálják a testünket. Sokan télen is sokat fogyasztanak belőle, mert így egészítik ki az unalmas gyökérzöldséges-káposztás időszakot. Érdemes azonban odafigyelni arra, hogy télen illetve hideg időben a csírák erősen hűtő hatását ellensúlyozzuk. Ez vonatkozik még a tavaszi időszakra is, amikor egyre melegebb van ugyan, de mégis sokszor ilyenkor fázunk meg.

édesborgonya.kelbimbó.napraforgó2_kisebb
Mivel együk a csírákat?

1. A nyers csírákat tegyük levesekhez, főzelékekhez – főtt ételekkel együtt együk.

2. A hüvelyesek csíráit mindig melegítsük át az étellel együtt – elég fél perc párolás, és máris kevésbé fog hűteni, a tápanyagtartalma azonban még így is megmarad: forgassuk át a wokos zöldséggel, keverjük át a főtt, forró gabonával.

3. Ha szendvicsek színesítéséhez használjuk a csírákat, akkor felvágott és sajt helyett párolt zöldségekből készült pástétomokat kenjünk a szendvicsünkbe. A csírákat előtte esetleg fél percig forgassuk át wokban, tisztított vajon.

breakfast.bowl1_

Mindenkinek ajánlod a csírák fogyasztását?

Különösen azok ügyeljenek a fenti alapelvekre, akik sokszor fáznak, fáradékonyak, esetleg gyakran megy a hasuk. Az ilyen embereknek érdemes odafigyelniük arra, hogy az emésztés tüzét ne hűtsék le túlságosan – nyers ételekkel, hideg illetve hűtő ételekkel és italokkal, sok nyers csírával. Az emésztésnek ugyanis melegre van szüksége ahhoz, hogy hatékonyan működhessen. Azoknak, akiknek folyton melegük van, robusztus a testük és az egyéniségük, sokkal kevésbé kell odafigyelniük a nyers csírákra: nekik van elég meleg a testükben ahhoz, hogy ne hűtse őket túl a hűtő hatású csíra.

5elemes_2016_2ft_web

Ha valaki még szívesen olvasna a témáról, vagy recepteket szeretne, hol talál?

Az eddigiekből kiderül, hogy mennyire fontos téma a csírák fogyasztása tavasszal. Ezért is tervezek e témában még néhány bejegyzést és receptet, amit az oldalamon követhettek.

A legközelebbi főzőtanfolyam témájának is ezt választottam, február 27-én, szombaton a következő kérdéseket járjuk körbe:

Tavasz és csírák – energetikai folyamatok és az egészség megőrzése tavasszal
Miért együnk csírákat? Mennyit együnk? Melyiket, mikor és hogyan?
Hogy csíráztassunk otthon egyszerűen?
(gabonát, magot, hüvelyest, zöldséget)?
Mi a különbség élettanilag, ízben, felhasználásban, a csíráztatás folyamatában?
Hogyan tároljuk a csírákat? Mire érdemes odafigyelni?
Mit készítsünk csírákból a szendvicsen és a salátán kívül?

5elemes_2016_2ea_web

Ha valaki még csak ismerkedne az 5 Elemes táplálkozás gondolatiságával, milyen programot ajánlasz most figyelmünkbe?

Havonta egy szerdán a Szatyorboltban egy másfél órás előadást tartok, a téma mindig szezonális és egy bevezető az 5 Elemes étkezésbe. Jövő szerdán, február 24-én arról beszélgetünk, hogyan kerülhető el a tavaszi fáradtság.

5elemes_2016_sundaybrunch_web

Ha valaki szívesen megkóstolna 5 Elemes elvek szerint készített ételeket, hol nyílik rá lehetősége?

Február 21-én, vasárnap 10-től 2-ig kivételesen erre is adódik alkalom. A Szatyorboltban, a Restaurant Day keretében 5 Elemes Brunch-ra várjuk az érdeklődőket.

Az 5 Elements Sunday Brunch egy nyitott műhely és egy büféasztal, ahol előre előkészített alapanyagokból, 5 Elemes étkezésben jártas segítőkkel együtt állíthatják össze a saját reggelijüket az érdeklődők.

A büféasztalon lévő zöldségekből, gyümölcsökből, gabonákból, zöldfűszerekből, csírákból és fűszerekből saját ízlés szerint készíthető színes édes vagy sós reggeli. A kínai teasarokban tea kung fu-val lehet ismerkedni, és itt válaszolok a felmerükő kérdésekre.

A jelentkezéseket február 19-én, pénteken10 óráig várjuk a 5elementsfood@gmail.com címen.

4 hozzászólás “Csíra-konyha

• LandScanLord67h
    2 évezelőtt

Purchasing a new or used auto could be a challenging procedure unless you know what you will be performing. By educating yourself about car purchasing prior to go to the dealership, you may make stuff easier on your own. The following advice can help your next purchasing journey be a little more satisfying.

Usually deliver a auto technician along when buying a new vehicle. Car retailers are well known for promoting lemons and you do not desire to be their next victim. When you can not get yourself a auto technician to check out autos together with you, at least make sure that you have him review your closing selection prior to buying it.

Know your restrictions. Before starting shopping for your upcoming vehicle or pickup truck, determine what you can manage to pay out, and stick to it. Don’t forget about to include desire for your computations. You are likely to shell out all around 20 percent as an advance payment as well, so be well prepared.

Before seeing a dealership, know what kind of motor vehicle you would like. Analysis all you possibilities prior to buying to help you decide what works for your budget and family demands. Seek information to discover simply how much you should be paying for a possible auto.

Before signing any contract make time to study each series, including the fine print. If you have anything at all detailed that you simply do not fully grasp, usually do not sign up until you purchase an solution that you understand. Unsavory salesmen can make use of a legal contract to insert numerous costs that have been not mentioned.

In the event you maintain the preceding guidance in your mind the next time that you simply go shopping for a auto, you will be more likely to get a good deal. Getting a vehicle lacks as a frustration. Simply use the tips using this post and you may have the vehicle you want at a good cost.

• supra loe kali butut ga pernah d seisrpkerak karbon d mesin udah numpuk x tuh, ruang bakar sampe jadi 90cc, punya abang gue bisa lari 120kpj

• RE:Csira-konyha – SZATYOR EGYESULET НПП Валок Крановые и трамвайные колёса