Natúr kozmetikumok Anyák napjára

NATÚR KOZMETIKUMOK ANYÁK NAPJÁRA

Május első vasárnapjának reggelén a város összes virágárusa feltölti boltját színes virágokkal. Mi pedig kígyózó sorokban állunk, hogy jó esetben néhány napra szemet gyönyörködtető csokrokkal lepjük meg anyukánkat, nagymamánkat, gyerekeink anyukáját. A virágokat, az illatokat időtállóban is ajándékozhatjuk, gondosan készített natúr kozmetikumokba zárva. Az Anyák napi Mini Piac 3 árusát arra kértük, hogy meséljék el, miért foglalkoznak natúr kozmetikumokkal és mi a kozmetikumaik üzenete.

JÁRMY MANUFAKTÚRA

profil

Jármy Noémi férjével, Tabajdon készíti a kecsketejes szappanokat. Az első kecskétől a kozmetikai műhelyükig vezető útról kérdeztük őt. Hogyan indult a Jármy szappanok története?

Első gyermekünk születése környékén vettük első kecskénket. Ahogy gyarapodtak a kecskék egyre több lett a tej, 2012-ben már annyi kecsketejünk volt, hogy elkezdtünk azon gondolkodni, mit lehet még a tejből készíteni a sajton és joghurton kívül. Ekkor jött az ötlet, hogy készítsünk szappant!  Mivel egyszerre több szappan készül,  egy idő múlva már annyi volt, hogy nem csak a család, hanem az ismerősök is kaphattak belőle. Jött a rengeteg pozitív visszajelzés, ekkor már a harmadik gyermekünk is betöltötte a harmadik életévét, így elhatároztuk, hogy komolyabban elkezdünk foglalkozni vele. 2013-ban elkészült engedélyezett kozmetikai műhelyünk, ami mostanra már kicsinek is bizonyul és éppen jelenleg folyik egy újabb műhely kialakítása.
koromvirag4
Miből készülnek a szappanok, mitől lesznek natúr kozmetikumok?

Az általuk készített szappanok mindegyike kecsketejből készül, számunkra ez az összetevő kihagyhatatlan. Emellett egyéb természetes összetevőket használunk, színüket gyógynövények, agyagok, növényi porok adják, illatukat pedig 100%-os illóolajok. A kecsketejes szappanok nagyszerűsége,  hogy egyszerre tisztítanak, hidratálnak ápolnak és hámlasztanak.

Milyen termékekkel készültök a mipire?

A kecsketejes szappanokon kívül viszünk sheavajat, ajakbalzsamot is.

levendula_vagott

Mi a ti személyes kedvencetek?

Mindegyikünknek más a kedvence, szívesen használja az egész család. De ha mégis egyet választani kellene, akkor vásárlóink kedvencét, a rózsaszínagyagos levendulás kecsketejes szappant emelném ki.

 

AZURE NATÚR KOZMETIKUMOK

unnamed

Az Azure natúr kozmetikumok megalkotói először a piacon kapható kíméletes, bio, natúr termékek összetevőlistáját nézték át. Előszűrték őket, és zölddrogériájukban csak az arra érdemeseket ajánlották vevőiknek. Zöldgondoskodás blogjukban megírták, mit, miért érdemes használni és szerintük mely összetevők valók tiltólistára. Aztán nagyot álmodtak és elkészítették azt, ami mögé örömmel állnak. Erről beszélgettünk Diával.
Miért használsz natúr kozmetikumokat? Hogy indult az Azure története?

Egy zöld szemléletű közösségben formálódtam, ahol az fogott meg, hogy “Zölden élni megéri”, ami azt jelenti, hogy jobb nekünk és hosszabb távon gazdaságosabb is. Ez igaz a natúr kozmetikumokra is, mert mióta ezeket használom, sokkal kevesebb termékkel ápolom magam. Jó példa erre a tusfürdő: egy megfelelő tusfürdő nem szárítja a bőrt, kevesebb testápolóra van szükség, vagy egyáltalán nincs is szükség rá. Aztán egymásra találtunk a fejlesztőnkkel, aki sok-sok termékteszt után szeretett volna egy olyan terméket, amelybe nem tud belekötni, amiről kimondhatja, hogy biztonságos és így született meg 2 év alatt közös munkánk eredményeként az Azure tusfürdő és fürdető család. Hogy miért ezzel kezdtük? Mivel sokan azért nem váltanak natúrra, mert ez a trend Magyarországon főleg a szappanokat jelenti és egyszerűen csak nem szeretik a szappant, mint formátumot. Így nekik sem kell lemondaniuk a tusfürdőről, de biztonságos, a bőrüknek is jó alternatívát nyújtunk nekik.

4
Mi a hitvallásotok, mi az Azure üzenete?

Egészség és biztonság minél szélesebb körben. Hisszük és valljuk, hogy van biztonságos alternatíva, ami a bőrünknek is jót tesz, csak néha idő és energia, amíg ezt felkutatjuk.

Mi van benne, mi nincsen?

Nincs benne irritáló anyag pl. SLS, SCS SLES, ALS, ALES vagy az USA-ban az év allergénjének választott CAPB. Nem tartalmaz hormonkárosító hatású anyagokat mint amilyen a parabén, a triklozán vagy BHT, BHA. Nem tartalmaz színezéket.
Tartalmaz bio olajokat, bio kivonatokat, amelyeket mindig a bőrtípusnak megfelelően választottuk. Finom illata van, de a benne található parfüm allergénmentes. Bio, növényi tartósítószerrel tartósítjuk. A szintetikus emulgálószereket elvetettük, ezért a benne található olaj kicsapódhat, ezt használat előtti összerázással lehet orvosolni. És van benne sok szeretet és sok természet, ahogy a logónk, a szívecske is jelzi.

azure-kislany-baba-furdeto-tusfurdo-bio-barack-bio-koromvirag-olivaolaj-1024x538
Milyen termékekkel készülsz a mipire?

Az Azure teljes választékával: gyermekeknek szánt barackos fürdetővel, hölgyeknek a Nyugi rózsás illatát, érzékeny bőrre a Magnóliás verziót ajánlanám. Érett bőrre, várandósoknak a szuperhidratáló hatású 5 olajos verziót ajánlom. Uraknak pedig az energetizáló hatású grapefruit-gyömbér kiváló választás (bár egyre több hölgy választja ezt az unisex illatot).
Velünk lesz még az olajválasztékunk, ahol személyes kedvencem a szemkörnyéki ránctalanítóként is használható gránátalmamagolaj, vagy a feszesítő hatású avokádó és a vegyes bőrre is használható makadámia.
Végül pedig elhozzuk partnereink, a Cocoon manufaktúra termékeit: illatos testvajakat, testradírokat, deokat, ajakbalzsamokat.
Az olajok kivételével valamennyi termék Budapest 50 km-es körzetén belül készült. 🙂
Mi a te személyes kedvenced, a szépség titkod a natúr kozmetikumok világából?

Szerencsére mióta van Azure, nekem testápolóra csak napozás után van szükségem. Arcra viszont van egy jó trükköm: szemkörnyékre gránátalmaolajat, arcomra csipkebogyó olajat kenek és utána viszem csak fel a szintén natúr és magyar arckrémemet. A szemkörnyéki olaj egyszerűen csodát tesz, szóval mindenkinek ajánlom. Ha szívesen beszélgetnél velem még, akkor szeretettel várlak Facebook csoportunkba a természetes szépségápolásról.

ÉRINTÉSEM SZAPPAN-ÉS AROMATERÁPIÁS MŰHELY

Szatyor_Isabel Val_090515_0617
Kálmán Jucust azok biztosan ismerik, akik a natúr kozmetikumkészítő és vegyszermentes háztartás foglalkozásain jártak a Szatyorban. Jucust a gyógyító illatokhoz vezető útjáról kérdeztük. Honnan indultál?

Masszázsterapeutaként az olaj és gyógyító esszenciák világa elvarázsolt. Utam további részén a jóga alapelve, a “nem ártás” indított meg a teljes otthoni kozmetikum és tisztítószer arzenál kicserélésére, sőt ezek házi előállításának is elkezdtem energiát szentelni. Így indult!

Hogy indult a kozmetikum műhelyetek?

Baráti összefogással. Budapest nyolcadik kerületében, az Üllői úton lévő MiMut Orsival (Mihelyünk Műhely) megálmodtuk, s létre is hoztuk a magunk közösségi jógagyakorló, masszázsterápiás, kencés, kreatív terének. Itt folynak a workshopok, és készülnek a barátok, ismerősök kéréseire összeállított kencék.

Szatyor_Isabel Val_090515_0502
Mi a hitvallásod a kozmetikumkészítésben?

Egy mára közhellyé vált szállóigével kezdtük: “azt kend magadra, amit meg is ennél”. Ez mára kissé módosult, hiszen az aromaterápiás keverékek intenzív hatóanyag tartalmú összetételüknél fogva nem minden esetben fogyaszthatóak belsőleg.

Mit érdemes tudni a kozmetikumaidról?
Egyedi, személyre szabott darabokról van szó! Nálunk minden odafigyeléssel, gyakorta direkt a te igényeidre szabva, egyedi megrendelésedre készül. Nincsenek a készítés során gépek, és főleg nincsenek szennyező adalékanyagok. A természettel összhangban működünk, nem ki-, hanem felhasználva annak gyógyító erejét.

Mi van bennük, mi nincsen?
Első körben természetesen a parabéneket, sls típusú irritatív tenzideket igyekeztünk felváltani kímélő helyettesítőikkel. Mára a gyógyító olajkeverékek és balzsamok kerültek munkám fókuszába, így egyre ritkábban kell emulgeátorhoz, kozmetikai tartósítószerekhez nyúlnom. Kivételt képez ez alól a sampon és a hidratálókrémek, amelyek készítéséről nem engednek leállni a barátaim.

Szatyor_Isabel Val_090515_0456
Milyen termékekkel készülsz a mipire?

Lesz szőlőmagkrém és narancsvirágkrém, illatos testolajak, feszesítő és frissítő arcolajszérum, ayurvédikus samponok, kézműves szappanok, natúr krémdezodorok.

Mi a személyes kedvenced, a szépség titkod?

Korai fekvés és hajnali kelés, sok zöld tea és nevetés! Az arcra pedig peeling, virágvíz permet, és arcolaj szérum masszázs. Plusz napi pár perc gyertya, vagy fejenállás. 😉

 

 

gazda

Leave a Reply Text

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük