Cukorral élni- és visszaélni

5elem_eginasi_web

A cukor kérdéskör sok kérdést vet fel manapság. Legfőképpen azért, mert nem könnyű kiigazodnunk a sokféle fajta és formájú cukrok és természetesnek vallott édesítőszerek dzsungelében. Erről beszélgettünk Molnár Klárával a Szatyor 5 Elemes táplálkozási tanácsadójával.

Mit gondolsz a cukor kérdésről mint az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásról tanácsot adó ember?

Ahogy sok mást, úgy a cukor kérdést sem lehet feketén-fehéren megközelíteni, ez egy komplex történet. Két dolog van, amit általánosan kijelenthetünk a cukor-kérdéskör kapcsán: mértékletesen kell fogyasztani és minél kevésbé finomított formájú édesítőszereket érdemes használni.

Autumn2_Isabel Val_180915_0218_kicsi

Mivel visszük be a napi cukorfogyasztásunk jelentős részét?

Sajnos nagyon sok ételben van cukor, sok olyanban is, amiről nem is tudunk.

Az egyik legjobb példa erre a különféle italok, példásul a sokak által egészségesnek tartott gyümölcslevek. A gyümölcslevekben egyrészt legtöbbször hozzáadott cukor is van, másrészt pedig a gyümölcs saját maga is tartalmaz gyümölcscukrot. A probléma emellett a gyümölcslevekkel az, hogy rendkívül koncentrált formában tartalmazzák a gyümölcsöket, ezért 2 dl gyümölcslé elfogyasztása olyan, mintha 4-5 almát ennénk meg. A gyümölcs folyékony formában ráadásul sokkal gyorsabban aktiválja a hasnyálmirigyet, mint egy elrágcsált alma, mert az egész alma rostjai és szilárd halmazállapota lassítja az emésztési folyamatot és a felszívódást. Ha tehát gyümölcslevet iszunk, akkor érdemes néhány dolgot szem előtt tartani: csak hígítva igyuk (1:4-es arányban hígítva), ne igyunk belőle 1-2 pohárnál többet, ne igyuk minden nap.
Emellett a legtöbb gondot a finomított szénhidrátok okozzák: a túl sok kenyér és péksütemény, amit megeszünk.

5elemes_gabonas_kampany2

A kérdés párja, hogy mivel kellene bevinnünk a cukrokat?

A gyümölcslevek helyett gyümölcsöt együnk, a finomított szénhidrátok helyett pedig teljes értékű gabonákat, ha lehet legtöbbször főtt gabona formájában. Ehetünk aszalt gyümölcsöket is, ezeket is mértékkel fogyasszuk, és lehetőség szerint beáztatva illetve belefőzve az ételeinkbe. Szénhidrátokat zöldségek formájában is vehetünk magunkhoz, ezek a szervezet számára legideálisabban hasznosítható szénhidrátok.

5Elements.applepie_kisebb

Mi a szerepe az édes íznek és a cukornak a táplálkozásunkban?

A természetes édes íz harmonizálja, stabilizálja a szervezetet. Ez azonban csak a természetes édes ízű ételekre vonatkozik, amilyen például a sárgarépa, édesburgonya vagy a legtöbb gabona. Nem véletlen tehát, hogy stresszhelyzetben édesség után nyúlunk, hiszen ilyenkor ösztönösen a harmonizáló, stabilizáló hatását keressük.

Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a finomított szénhidrátok – amilyen a cukor legtöbb formája –, éppen az ellenkezőjét teszik a testtel: hirtelen energiát adnak, viszont erős inzulintermelésre késztetik a testet, ami komoly megterhelés. Ez kibillenti a testfolyamtok egyensúlyát. Stressz helyzetben is kevésbé billenünk ki, ha a mindennapokban nem finomított szénhidrátokkal táplálkozunk, hanem teljes értékű gabonák és növényi szénhidrátok alkotják az étrendünk gerincét. Ezek ugyanis stabilan tartják az inzulinszintünket.

250316_1820

Milyen természetes és mesterséges cukorhelyettesítők vannak? Melyek a divatosak és melyek jók valóban és miért?

Sokféle cukor és édesítőszer létezik, melyek egy részét természetes és egészséges édesítőnek nevezik. A mostanában legelterjedtebb a xilit (más néven nyírfacukor) és az eritrit. Mindkettő nagyon erősen finomított termék, emellett pedig alkoholos bomlással dolgozza fel a szervezet, ami hasonló folyamatokat indít be a májban, mint az alkoholfogyasztás. Az igazán károsnak mondható édesítők azonban a mesterséges édesítőszerek, amiket azonban nagyon sok cukorproblémával küzdő ember használ, illetve sok késztermékben van jelen rejtetten.

Az édesítésre nagyon sok jó és kevésbé jó, még több nagyon rossz megoldás van. A legfontosabb a tudatosság és a mértéktartás. A választáskor mindig abból induljunk ki, hogy minél kevésbé feldolgozott termék legyen: finomítatlan nádcukor, nádcukormelasz, sztívia, kókuszvirágcukor vagy pálmacukor. De a mértékletesség a legfontosabb, csodaszer nincsen, ami édes ízt mértéktelenül, következmények nélkül adna.

IMG_8046

Mit tanácsolsz azoknak, akik speciális diétával élnek, akiknél inzulin rezisztenciát, cukorbetegséget állapítottak meg?

Azoknak, akiknek vércukor problémáik vannak, a szénhidrát mennyiségre érdemes odafigyelniük. Nagyon fontos azonban, hogy ezt úgy tegyék, hogy közben ez nem megy a minőség rovására. Mindenki számára fontos a jó minőségű alapanyag, de azoknak, akiknek bármilyen anyagcsere-zavaruk, emésztőszerv-rendszeri betegségük, vércukor problémájuk van, különösen esszenciális a jó minőségű, vegyszermentes alapanyagok, és a minél természetesebb állapotú, tehát minimálisan feldolgozott élelmiszerek. A finomított élelmiszerek számukra különösen veszélyesek. Igaz ez a cukorhelyettesítőkre is. Inkább egy kevés finomítatlan kókuszvirág- vagy nádcukor, mintsem 1-2 szem aszpartám vagy bármilyen más mesterséges édesítőszer.

Miért van ma annyi inzulin rezisztens?

Az inzulinrezisztencia a túl sok tejtermék és finomított élelmiszer fogyasztása miatt alakul ki, tehát egyfajta civilizációs betegség. Megjelenhet akkor is, ha hosszú távon nem olyan összeállítású étrendet fogyasztunk, ami a saját emésztési típusunknak megfelelő. Ebben az esetben az emésztés nem tud elég hatékonyan működni, és lerakódások alakulnak ki a testben.

12705777_1034769239916202_1284596317981336140_n
Te hogyan magyarázod azt, hogy valakik szervezete érzékenyebben válaszol a cukrok fogyasztására, míg másoké kevésbé?

Ez egyértelműen típusfüggő. A túlzásba vitt finomított élelmiszerek, cukrok senkinek nem használnak, de egyértelműen vannak olyan emberek, akik nagyon rosszul viselik az ilyen típusú étrendet. Az emésztési típustól függően változik, hogy kinek mennyi fehérjére és szénhidrátra van szüksége, és azt milyen formában jó, ha magához veszi. Vannak, akiknek jó, ha sok teljes értékű szénhidrátot esznek és azt elsősorban sok zöldséggel, és növényi fehérjével, kevés állati eredetű étellel egészítik ki. Másoknak kifejezetten sok állati fehérjére és zsírra van szükségük ahhoz, hogy harmonikusan működjön a testük. Ha testünk ilyen irányú igényeit figyelmen kívül hagyjuk, akkor alakulnak ki emésztési és más típusú problémák. Egy ilyen közülük az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség.

IMG_8257

Vannak-e kimondottan olyan élelmiszerek, zöldségek, amik a cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával élőket segítik a inzulinszint kiegyenlítésével?
Vannak ilyenek, bár minden esetben érdemes az egyéni kórtörténetet figyelembe venni: mitől alakult ki és milyen állapotban van a szervezet. A speciális alapanyagokkal szemben inkább az étrend tudatos összeállítása a fontosabb. Az olíva, lenmag-és búzacsíraolaj nyersen az ételekre csorgatva, sok-sok zöldség, zöld leveles zöldségek, különösen a csalán. Gyakran segít a szétválasztós diéta,  azaz, ha egy étkezésen belül nem keverjük a gabonákat és krumplit a fehérjével:
1. sok zöldséget eszünk hússal vagy hallal vagy hüvelyesekkel,
2. sok zöldséget gabonával
3. vagy sok levest.
És mindig fontos odafigyelni a szénhidrát mennyiségre.

Van-e olyan dolog a cukron kívül, amit érdemes inkább nem fogyasztani, ha valaki cukorbeteg vagy inzulinrezisztens?

A tejes kávé az egyik ilyen, amit azért emelek ki, mert ez mostanában nagyon nagy divat. Számukra a kávé eleve nem túl előnyös, de tejjel együtt fogyasztva különösen káros.

srácok.kókuszgolyó3

Milyen szokások kialakítása segíti a családban a kevésbé cukros étkezést?

A cukor fogyasztása egy függőség, amiről le kell szokni – ugyanúgy, ahogy minden más függőséget okozó dologról. Ehhez egyrészt egy családon belüli megállapodásokra van szükség, mint hogy ne legyen otthon édesség a fiókokban, a nagyszülők ne adjanak dugicsokit a gyerekeknek. Másrészt mindenképpen segít, ha a közös étkezések alkalmával asztalhoz ülünk, közösen eszünk és a családi étkezések együttlétekké és élménnyé válnak. Ha ilyenkor normális étel kerül az asztalra, és az édességek is megtalálják a helyüket a család életében, akkor sokkal kevesebb az öntudatlanul megevett cukor mennyisége.

b5a6aaec-827c-4ed7-90bb-be6f2961d2d9

Mit gondolsz az aszalt gyümölcsökről?

Jók, de nagyon koncentráltak, így ezeket is mértékkel fogyasszuk. A legjobb, ha beáztatjuk és belefőzzük őket az ételeinkbe, mielőtt megennénk. Amire az aszalt gyümölcsöknél még érdemes odafigyelni, hogy a boltokban kapható legtöbb aszalt gyümölcsöt cukorral tartósítják. Ha tehetjük tehát, ellenőrzött forrásból, cukor nélkül szárított gyümölcsöt vegyünk.

_MG_4093

Mivel kényeztessük és mivel nem a gyerekeket?

A gyerekeknek édesség helyett inkább adjunk kompótot, gyümölcsből készült pudingot. Nyáron szezonális gyümölcsöket együnk nyersen, télen inkább kompótokat és aszalványokat.

Erről a témáról részletesebben is lesz szó hamarosan a Szatyorboltban. Jövő szombaton, április 16-án 2 órától indul az anyukáknak szóló foglalkozás sorozatunk, ahol a család egészséges táplálásáról lesz szó. Első alkalommal az egészséges, tápláló tízórairól, uzsonnáról és nassról.

5elem_nocukor_web

Lesz foglalkozás a témáról felnőtteknek is?

Rájuk is gondoltunk. Április 16-án délelőtt 10-től Cukor nélküli hétköznapok 5 Elemes főzőkurzus lesz, elsősegélyt nyújtunk és hétköznapi tippeket édesszájúaknak.