Bye-bye Isa és Luigi!

Lezárult 2 önkéntesünk szolgálata, de már újabb fiatalok húzzák a szekeret

Szatyor_Isabel Val_080515_0913_ÚJ MÉRET

A Szatyorban 4. éve fogadunk és küldünk önkénteseket az EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) keretében. Az idén  20 éves projekt 17-30 év közötti fiatalokat vár, hogy külföldön tapasztaljanak, tanuljanak – nyelveket és képességeket -, barátságokat kössenek és gazdagítsák közösségeiket. Tavaly ősszel a Szatyor vendégül látta az épp akkor Magyarországon tevékenykedő EVS önkénteseket, Isa Val ott készítette a fotót.

Isa&Luigi

Ők azok. Isabel Val, katalán önkéntesünk és Luigi Cantelmo egy dél-olasz kis faluból, akik egy-egy évre érkeztek hozzánk. Ezt benéztük, Isáról alig készült fotó, bár ő az elmúlt évben folyamatosan, fantasztikus képeken örökítette meg a Szatyor Egyesület életét és közösségét.

Asza Pasta_Isa_281015_0276

Hamisítatlan olasz hangulat, vacsora és tésztaételek az Asztapaszta tésztakészítő foglalkozáson 2015 októberében, ahol Luigi volt a házigazda. Az olasz tészták fajtáiról, a készítés titkairól, tészta-szósz párosításokról tanultak a vendégek, gyakorlatiasan. A Szatyor Egyesület közösségi gasztro kalandjainak nemzetközi kiadása, tapasztalat megosztás, most kivételesen nem 50 km-es körzetből, hanem egyenesen Dél-Olaszországból.

Asza Pasta_Isa_281015_0112_kisebb

De az olasz ízek és dallamok előtt dolgoztak a fürge ujjak, itt éppen ravioli készül.

Asza Pasta_Isa_281015_0223_kisebb

Sokat dolgoztak. Így készül a gnocchi.

Isa első kiállítása a Szatyorboltban és később az Etyeki Kultúrházban a tavasztól októberig készült képeit mutatta meg. Pillanatok, helyek az egyesület életéből, amik nyomot hagytak benne, filmkockák, képek, egymáson, analóg technikával. A képkeretek Kolja segítségével, saját kezűleg, természetes anyagokból, újrahasznosított fából, törött ágakból készültek.

wonderland_mozaik

“Wonderland egy varázslatos világ, és egyúttal egy olyan hely is, amely kérdéseket indít el bennünk. Az itteni tapasztalatom is ennek a kettőnek a keveréke: néha csupán egy álomszerű és irreális helyé, ahová sikerül elmenekülnöm a rutin elől, máskor egy világé, ahol kétkedni, újragondolni, felnőni kényszerülök. A nyár végére elérkezett az idő, hogy megálljak és egy pillantást vessek minden képre és felismerjem – ahogy az önkéntes szolgálat ideje alatt ért személyes tapasztalásaim kapcsán is teszem – hogy amikor minden esetlegesnek és kaotikusnak tűnik, valahogyan mégis minden darabka összekapcsolódik és segíti egymást.”

Untitled design

Önkénteseink velünk együtt dolgoztak a november-decemberi Tudatos Csomagolás Kampányunkon, ahol közösségi varró foglalkozáson újrahasznosított zsákokat készítettünk, az étel(szemét) útját kísértük és beszéltük végig  a Taste the Waste vetítésén a filmklubban, ami mini kukavacsorával zárult. Isa meghökkentő plakátjain az értelmetlen csomagolásra hívtuk fel a figyelmet.

Egy fantasztikus videón pedig azt mutatta meg, milyen újrahasznosítható csomagolási lehetőségek elérhetőek a Szatyorboltban.

IMG_6234_kisebb

A Szatyorbolt 4. szülinapján nyílt meg Isa második kiállítása. Az elmúlt egy évben készült fotóiból válogatott. Egy bevásárló közösség átvételi napjai, gondosan termesztett zöldségek, közösségi főzések és foglalkozások, termelői látogatás, egy élő közösség apraja és nagyja. Megelevenedtek egy a fenntarthatóságért, az emberek zöldebb hétköznapjaiért dolgozó egyesület arcai és élete, hétről-hétre.

020416_2346_kicsi

Köszönjük Isa, köszönjük Luigi! Mindent bele Ines és Levi! Mert a Szatyorban az vagy, amit beleteszel.

Ha kedvet kaptatok az önkénteskedéshez, erdélyi partnerszervezetünk az ATA keres önkénteseket szeptembertől 10-12 hónapon át. Izgalmas feladatok várják a 17-30 éves jelölteket, mint gyógynövény gyűjtő-és feldolgozó, program koordinátori és gyerek program szervező. Az elsődleges nyelv a magyar, hiszen a helyi magyar közösség életében vesznek részt az önkéntesek. További részletekért érdeklődjetek a evsszatyor@gmail.com-on, jelentkezni augusztus 15-ig lehet.