Becsengettek – Szatyor órarend

A nyári szünet után tele vagyunk ötletekkel, ez egy izgalmas időszaka az évnek amikor megtervezzük, milyen új gondolatokba, praktikákba vezetünk be benneteket. Elkezdünk beszélgetni, ötletelni azokkal a régi-új arcokkal akikkel osztozunk a fenntartható városi élet vízióján.

Idén ősszel a foglalkozásokat az inspirálta, hogyan tudunk felelős, környezettudatos, egyszerűsítő, mértéktartó döntéseket hozni és velük harmonikusabban élni. Mert döntést hozunk vagy százat naponta… Jót is rosszat is, a mértéken és a jó és rossz arányon van a hangsúly. A foglalkozások között lesz olyan, ami az elmét mozgatja meg és bízunk benne, hogy változásokat indít be a szokásaidban. Hűen a Szatyor kétkeziségéhez szerveztünk olyan programokat is, ahol a kezedet is bepiszkolhatod és az érzékeidet is megtornáztathatod.

Idén újítás, hogy az azonos típusú foglalkozásokat a hónap azonos napjára időzítettük, hogy tervezni tudj velünk. És ha már érkezel, érkezz egy órával korábban, és kávézz, teázz, sütizz nálunk és akár vásárolj is tudatosan a Szatyorbolt tartós termékeiből.

Tudatos, mértéktartó, kiegyensúlyozott őszt kívánunk neked és most következzenek a programok, amikkel ebben leszünk a segítségedre.

Mi már sokat tanultunk róla a gyakorlatban is és képeztük is magunkat hogy miért jó az amit csinálunk, hol jelentkezik tevékenységünk környezeti és társadalmi haszna. Ugyanilyen izgalmas téma hogy egyéni szinten mi a haszna az átgondolt, tudatos fogyasztásnak. Mert fogyasztásunk sok mindent elárul aktuális gondolkodásunkról: venni vagy nem venni nem lehet bárhogy. Sőt, bármit veszünk vagy nem veszünk, visszahat gondolkodásunkra.

Birtalan Lilivel novembertől minden hónap első hétfőjén indulunk fenntartható turistáskodásra a fogyasztás témájában, tudományosan közelítve és saját tapasztalatainkat is megvitatva. Beszélgetünk a fogyasztás és a pszichés jóllét kapcsolatáról, az alternatív forrású élelmiszerek előnyeiről, kísérletet teszünk arra, hogy meghatározzuk mi a helyi élelmiszer, szó esik az akaraterő, a kitartás és egyéb, a jó fogyasztási döntések ellen ható tényezőkről. A Science Cafe módszertanával, tudományos kutatásokból szemezve.

A beszélgetésekért adományt fogadunk el és regisztrációhoz kötöttek a lilib@gmail.com címen.

Kertészkednél a balkonon de nem csak az foglalkoztat mi van a föld felett hanem annál mélyebbre ásnál? Szívesen megismernél egy gondolkodásmódot, ami a környezettel harmóniában való életet, a kölcsönös gondoskodást és a természetből adódóan logikus megoldásokat mutatja be és városlakóként is kapcsolódni tudsz hozzá? Gyere el permakultúrás foglalkozásainkra minden hónap első péntekén! Három őszi témával készülünk:
Bemelegítő előadásunkon szó lesz környezeti és társadalmi megközelítésről és leginkább arról, hogyan tudod városi környezetben a permakultúrát becsempészni az életedbe. A második alkalom témája: miért olyan fontos a talaj, mi történik a talajjal különböző termelési módoknál. Ezúttal a kezünket is bepiszkítjuk, a gilisztakomposzt készítésének alapjait sajátíthatod el. Az év utolsó foglalkozásán az állatok szerepéről beszélünk a permakultúrás gondolkodásban, arról, hogyan segíthetjük a madarakat télen, hogyan etessük őket és hogyan készítünk búvóhelyet számukra. A szót tett követi, házi madárcsemegét és odút készítünk.
A foglalkozások ára 2500 Ft. Regisztráció a zoldszatyor@gmail.com címen.
Próbáltál már hulladékmentesen vásárolni? Szükséged lesz hozzá néhány üvegre, dobozra, vászonzsákra, egy olyan boltra, ahol kimérve vásárolhatsz és ahol örömmel fogadják ha hozod a saját csomagolóidat. Segíthet mások tapasztalata és egy gyorstalpaló az új vásárlási stílusodhoz. Ezt kínáljuk neked – egy rövid előadást, tapasztalatcserét és a lehetőséget, hogy kimérős termékeket vásárolj a Szatyorboltban. Minden alkalommal készülünk valamilyen meglepetés DIY programmal vagy előadóval is.
Érezted már úgy, hogy a rohanó hétköznapokban nehéz megtalálnod a valódi értékeket, időt és teret találni a számodra igazán fontos dolgoknak?
Nincs ez másként a gyerekek világában sem: már kutatások bizonyítják, hogy világunk tempója, a túl sok inger, tárgy, képernyő, információ és a kiszámíthatatlanság folyamatos stresszforrásként van jelen az életükben. Az Egyszerűbb gyermekkor módszere abban segít neked, hogy eltávolítsd gyereke(i)d életéből a felesleges, terhelő ingereket és teret biztosíts a szabad játéknak és a családon belüli kapcsolódásnak.
Faragó Ági, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó, a szimplan.hu szerzője ezen az őszön 3 interaktív előadást tart nálunk minden hónap utolsó péntekén:
szeptember 28-án egy bevezetőt az az Egyszerűbb gyermekkor világába, ahol megismerkedhetsz a módszer alapjaival és elindíthatod az egyszerűsítést a saját életedben.
– A 2. alkalommal arról beszélgetünk, miért kell kevesebb játék. Mennyit és miket érdemes megtartani? És hogyan selejtezzünk?
– A 3. téma karácsonyra készülve az ajándékozási kérdése. Hogyan segíthetnénk gyermekeinknek, hogy a karácsony ne csak az anyagiakról szóljon és hogy gyermekeinket túlterheljék az ünnepek?
A 2 órás előadások délután 5-kor kezdődnek, a bevezető foglalkozás ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a továbbiak ára 2500 Ft. Regisztrálni az első foglalkozásra itt tudsz.

Hogyan lehet növényi alapanyagokból, gluténmentesen egészségesen, táplálóan és változatosan és egyszerűen étkezni? Ezt mutatja meg a Gabonakonyha főzőtanfolyam sorozat lépésről-lépésre. Egyszerű, a hétköznapokban könnyen és jól használható, ételeket készít veletek Deák Albert hazai alapanyagokból, megmutatva a gabonafélék sokszínűségét, felhasználásuk sokoldalúságát. Ételérzékenyeknek, emésztési gondokkal és betegséggel küzdőknek kiemelten ajánljuk a sorozatot. Az őszi foglalkozások sorrendben: kenyérsütés, erjesztett hüvelyesek, hajdina és az ünnepek előtt kovászolt kelt tészták.

A foglalkozásokat minden hónap utolsó szombatján tartjuk reggel 8-tól délután 4-ig, áruk 10 000 Ft, regisztrálni a herbalbi@gmail.com címen tudsz.

Egy válasz erre: “Becsengettek – Szatyor órarend